Ipari húsdaráló
A húsdaráló az egy darabban lévő nagyobb húsok ledarálására alkalmas élelmiszeripari gép. A kis kapacitású akár háztartásban is használható készülékektől egészen ipari méretig kaphatóak. A felhasználási területtől függően igen eltérő lehet a húsdarálók kapacitása és a betöltő nyílás mérete. A darálmány finomságát a lyuktárcsa határozza meg, amely általában cserélhető. Ezekhez a készülékekhez a legtöbb esetben rendelhetők kiegészítők, például kolbásztöltő, és egyes gépek rendelkeznek extra funkciókkal, mint az önélező kés vagy a túlmelegedés elleni védelem.
1. Milyen kapacitású húsdarálót kíván beszerezni?
Számos változata létezik a húsdarálóknak az otthoni 20-50 kg/óra kapacitású gépektől az élelmiszeripari nagygépekig, melyek akár 1000 kg hús ledarálására is képesek óránként. Az várható igények alapján adja meg, hogy óránként hány kg hús feldolgozására legyen alkalmas a készülék.
2. Mekkora legyen a készülék betöltő nyílása?
Attól függően, hogy milyen méretű húsokat szeretne darálni, jelölje meg, hogy legalább mekkora betöltő nyílással rendelkezzen a gép. Az otthoni kisebb típusok esetében 60-80 mm-es átmérő a jellemző, míg az egészen nagy gépek betöltő nyílása akár 120x120 mm is lehet.
3. Milyen paraméterű lyuktárcsára van szükséges a géphez?
A készülék lyuktárcsájától függ, hogy milyen finomságú lesz a megdarált hús. Értelem szerűen kisebb nyílások esetén finomabb, míg nagyobbak esetében durvább lesz a darálmány. Az átlagos gépek 6-8 mm-es lyuktárcsával rendelkeznek, de léteznek finomabb, akár 3 mm-es és durvább, például 10 mm-es tárcsájú készülékek is. Ezek a tárcsák sok esetben cserélhetőek, így egy géppel akár különböző finomságú darálmány is előállítható.
4. Szeretne-e kiegészítőket is beszerezni a készülékhez?
A húsdaráló gépekhez számos kiegészítő rendelhető. Ilyen a kolbász- vagy hurkatöltő, a keksztöltő, a kebbe készítő, és a paradicsompasszírozó is.
5. Mekkora hely áll rendelkezésre a húsdaráló elhelyezéséhez?
Ha nagy kapacitású gépet kíván beszerezni, akkor számítania kell arra, hogy annak mérete jelentős lehet. Egy 6-800 kg/h kapacitású élelmiszeripari gép alapterülete akár 700x700 mm, míg magassága 1200 mm is lehet.
6. Rendelkezzen-e a gép extra funkciókkal?
Egyes húsdarálók olyan extra funkciókkal rendelkeznek, melyek megkönnyítik az üzemeltetésüket. Ilyen például az önélező kés, vagy a túlmelegedés elleni védelem. Ezek jellemzően a nagyobb gépeknél érhetőek el.
7. Igen
jelentős különbségek lehetnek a különböző cégek áraiban és feltételeiben, ezért mindig több cég ajánlatát kérjük be és hasonlítsuk össze. Ezt 2
perc alatt, minden kötelezettség nélkül megtehetjük a következő
ajánlatkérő ív kitöltésével.
Szerző: Kócsi Norbert |