A saját kemenceépítésem - A Tervezés
Kemence... már kimondva is olyan lélekmelengető ez a szó. Az pedig már a kemencézés netovábbja, ha azt saját magunk készítjük el, vagy legalábbis dolgozunk valamely folyamatban. Ha tehát megálmodtuk a kemencét, vessük az elképzelésünket papírra. A terv mindíg nagyon jól jön, hiszen van mit folyamtosan átgondolni, változtatni, megmutatni és van mihez igazodni az építés során.
Mindenekelőtt jól át kell gondolni, hogy tulajdonképpen mire is szertnénk használni a kemencét - ez meghatározza az építendő kemence típusát. Személy szerint olyan kemencét szerettem volna építeni, mely alkalmas pizzasütésre, kenyérsütésre és egyéb hosszan tartó sütésekre, mint például a vadhúsok sütése. Sokat olvasgattam, amíg végül rátaláltam a számomra megfelelő típusra.
Nagy segítséget jelentett számora a Pangea egyesület (link), ahol a kemenceépítéssel kapcsolatban sok értékes információt kaptam. Ezúton is külön köszönetet mondok Zsíros Zoltánnak, aki érdemi eszmecserékkel segítette munkámat.
Tehát visszatérve gondolatmenetemre, a Magas Bakonyban elterjedt dongaboltozatos kemence tervét vettem alapul, melyet átalakítottam saját elképzeléseimre (ugrás a látványtervre): - a sütőteret kissebbre terveztem (kb. 80cm x 95cm) - elöl kialakítottam egy boltíves fa tárolót (alsó boltív), mely a fa eltüzelése után mint hamugyűjtő funkcionál, ugyanis ide esik le majd a kemencéből kihúzott hamu. - a kemence hátoldalára is terveztem egy 155cm x 30 cm-es padkát, hogy ott is lehetőség legyen fa tároláára (ráadásul dél felé néz a hátoldala, így különösen alkalmas a tárolt fa szárítására is) - nem terveztem a beadó nyílásra ajtót, valamint a nyílások méretét és alakját (boltív) megváltoztattam - a dongát (ugrás a tervre) nem hagytam szabadon, hanem beépítettem egy sor téglával, így nem látszik, valamint ezzel megnöveltem a sütőtér szigetelési képességét is (kisebb hőveszteség a nagyobb falvastagság miatt). - nyeregtető helyett félnyereg tetőt terveztem - egyéb apróságok.
Sok részletre oda kell figyelni egy kemence építésénél, melyekre most nem térek ki, de az építés műveleteinek bemutatásánál ezeket megemlítem a képek alatti magyarázatokban.
Gyakran hallani, hogy kezdő kemencések vagy mesterek által megépített kemencék nem hozzák a várt sikert. Az első kenyérsütésnél kiderül, hogy a kemence nem alkalmas a kenyér megsütésére. A probléma általában az, hogy megég a kenyér alja, lapos marad. Joggal merül fel a kérdés: mi lehet a probléma? Általános probléma, hogy nem megfelelő anyagok felhasználásával építik a kemencét. A sütőtér különösen fontos. Legjobb eredményt akkor kapunk, ha a sütőtér építését régi (század eleji) nagy méretű téglából tervezzük. Valószínüsíthető, hogy a mai korszerű téglák (pl. samott tégla) azért nem felelnek meg az elvárásoknak, mert túlzottan keményre vannak kiégetve, és eltérő az anyagszerkezete. Bevált dolog a sütőteret régi agyaból készített téglából építeni. Ezek a téglák egymáshoz ütve szépen csengenek, nem pufognak. Szerencsére a környékünkön bontottak régi középiskolát, így be tudtam szerezni kb. 1300 darabot, mivel én az egész kemencét abból kívántam felépíteni.Ezek tömege sem kevés, ugyanis darabja 4-4,5kg, tehát nem nehéz kiszámolni, hogy a kemence tömege jóval 5t felett lesz.
Ezért megfelelő alapot kell biztosítani a kemence részére. Előzetesen megrajzoltam az alaprajzot (letölthető), mely alapján megkezdtem az alap építését.
>> ugrás az alap készítésére >>
|